Raskaudenaikainen imetys on aihe, joka herättää monesti kiivasta keskustelua ja nostaa pintaan paljon kysymyksiä ja tunteita. Monet äidit saattavat löytää itsensä tilanteesta, jossa he odottavat uutta lasta vielä imettäessään edellistä. Tämä tuo mukanaan uuden elämäntilanteen, johon liittyy sekä paljon mahdollisuuksia että haasteita. Juuri sen vuoksi halusin nostaa tämän aiheen blogiini. Annan myös joitain vinkkejä, joilla voit helpottaa tätä ainutlaatuista ja uutta elämänvaihetta.
Imetyksen jatkaminen raskausaikana
Raskaudenaikainen imettäminen on täysin mahdollista, ja se voi osaltaan jopa parantaa tulevaa sisarussuhdetta, sillä rinnalla oleva lapsi tuntee myös vatsassa olevan vauvan liikkeet ja potkut. Hän saa myös lähietäisyydeltä seurata vatsan kasvua. Imetyksen jatkaminen raskausaikana vaatii odottavalta äidiltä erityistä huomiota omaan hyvinvointiinsa. Mikäli äidillä esiintyy voimakasta pahoinvointia, kovaa väsymystä tai muita voimakkaita raskausoireita, imetyksen jatkamisen vaikutuksia kannattaa miettiä. Äidin on tärkeä kuunnella myös omaa kehoaan ja sen tarpeita.
Raskausaikana ravinnon ja nesteen saanti on erityisen tärkeää. Kun imettää samaan aikaan, keho tarvitsee vielä normaalia enemmän nestettä ja energiaa. Muista huolehtia riittävän monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä veden juonnista. Vaikka saattaa tuntua, että raskausaikana moni ruoka on kielletty, oikeasti suurin osa on kuitenkin sallittu. Jos et esimerkiksi pahoinvoinnin vuoksi pysty muutamiin viikkoihin syömään monipuolisesti tai terveellisesti, älä moiti itseäsi siitä, vaan syöt mitä pystyt ja mietit ruokavaliota tarkemmin, sitten kun olosi on parempi.
Raskausajan imetyksen haasteet
Synnyttäjä ja synnyttäjän keho käyvät raskausaikana läpi suuria muutoksia sekä henkisesti, fyysisesti että hormonitasolla. Imettäminen voi tuntua fyysisesti raskaalta ja rinnat voivat tuntua aroilta, mikä voi tehdä imettämisestä epämukavaa. Kannattaa kokeilla erilaisia imetysasentoja, jotta löydätte juuri teille sopivimmat asennot kasvavan vatsankin kanssa.
Imetys raskausaikana voi herättää monenlaisia tunteita. Saatat kokea stressiä siitä, että joudut mahdollisesti lopettamaan imetyksen jossain vaiheessa raskautta. Sinua voi myös mietityttää se, että miten pystyt tulevaisuudessa jakamaan aikasi ja huomiosi tasapuolisesti lasten kesken. Kannattaa ottaa nämäkin tunteet puheeksi kumppanisi, ystäväsi, doulasi tai vaikka neuvolan terveydenhoitajan kanssa.
Tandemimetys
Mikäli päätät jatkaa vanhemman lapsen imetystä myös synnytyksen jälkeen, voit harkita tandemimetystä. Tandemimetykseksi kutsutaan tilannetta, jossa imetetään kahta lasta, usein toinen on vielä vauva ja toinen taapero tai jopa isompikin lapsi. Tämä voi helpottaa isomman lapsen sopeutumista uuteen sisarukseen ja luoda erityisen läheisen siteen heidän välilleen.
Imetyksen lopettaminen raskausaikana
Jos päätät lopettaa imettämisen raskausaikana, se kannattaa tehdä asteittain pikkuhiljaa. Tällöin sekä sinulla että rinnalla käyvällä lapsella on aikaa sopeutua muutokseen. Vähennä imetyskertoja vähitellen ja tarjoa lapselle lohtua ja läheisyyttä muilla tavoin, kuten sylittelemällä, halailemalla ja muilla teille sopivilla tavoilla.
Imetys raskausaikana voi olla haastavaa, mutta se on myös täysin mahdollista ja voi tuoda mukanaan jopa monia hyötyjä. Tärkeintä on kuunnella itseään sekä omaa kehoaan ja tehdä päätöksiä, jotka tukevat kaikkien osapuolten hyvinvointia. Tarvittaessa voit keskustella asiasta esimerkiksi imetysohjaajan, doulan, neuvolan terveydenhoitajan tai muun alan ammattilaisen kanssa. Muista, että jokainen raskaus- ja äitiysmatka on ainutlaatuinen, ja vain sinä tiedät parhaiten, mikä sopii juuri sinulle ja perheellesi.