Blogi

Äitiyden ihmeelliset vaiheet: imetys raskausaikana

4.3.2025

Raskaudenaikainen imetys on aihe, joka herättää monesti kiivasta keskustelua ja nostaa pintaan paljon kysymyksiä ja tunteita. Monet äidit saattavat löytää itsensä tilanteesta, jossa he odottavat uutta lasta vielä imettäessään edellistä. Tämä tuo mukanaan uuden elämäntilanteen, johon liittyy sekä paljon mahdollisuuksia että haasteita. Juuri sen vuoksi halusin nostaa tämän aiheen blogiini. Annan myös joitain vinkkejä, joilla voit helpottaa tätä ainutlaatuista ja uutta elämänvaihetta.

Imetyksen jatkaminen raskausaikana

Raskaudenaikainen imettäminen on täysin mahdollista, ja se voi osaltaan jopa parantaa tulevaa sisarussuhdetta, sillä rinnalla oleva lapsi tuntee myös vatsassa olevan vauvan liikkeet ja potkut. Hän saa myös lähietäisyydeltä seurata vatsan kasvua. Imetyksen jatkaminen raskausaikana vaatii odottavalta äidiltä erityistä huomiota omaan hyvinvointiinsa. Mikäli äidillä esiintyy voimakasta pahoinvointia, kovaa väsymystä tai muita voimakkaita raskausoireita, imetyksen jatkamisen vaikutuksia kannattaa miettiä. Äidin on tärkeä kuunnella myös omaa kehoaan ja sen tarpeita.

Raskausaikana ravinnon ja nesteen saanti on erityisen tärkeää. Kun imettää samaan aikaan, keho tarvitsee vielä normaalia enemmän nestettä ja energiaa. Muista huolehtia riittävän monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä veden juonnista. Vaikka saattaa tuntua, että raskausaikana moni ruoka on kielletty, oikeasti suurin osa on kuitenkin sallittu. Jos et esimerkiksi pahoinvoinnin vuoksi pysty muutamiin viikkoihin syömään monipuolisesti tai terveellisesti, älä moiti itseäsi siitä, vaan syöt mitä pystyt ja mietit ruokavaliota tarkemmin, sitten kun olosi on parempi.

Raskausajan imetyksen haasteet

Synnyttäjä ja synnyttäjän keho käyvät raskausaikana läpi suuria muutoksia sekä henkisesti, fyysisesti että hormonitasolla. Imettäminen voi tuntua fyysisesti raskaalta ja rinnat voivat tuntua aroilta, mikä voi tehdä imettämisestä epämukavaa. Kannattaa kokeilla erilaisia imetysasentoja, jotta löydätte juuri teille sopivimmat asennot kasvavan vatsankin kanssa.

Imetys raskausaikana voi herättää monenlaisia tunteita. Saatat kokea stressiä siitä, että joudut mahdollisesti lopettamaan imetyksen jossain vaiheessa raskautta. Sinua voi myös mietityttää se, että miten pystyt tulevaisuudessa jakamaan aikasi ja huomiosi tasapuolisesti lasten kesken. Kannattaa ottaa nämäkin tunteet puheeksi kumppanisi, ystäväsi, doulasi tai vaikka neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Tandemimetys

Mikäli päätät jatkaa vanhemman lapsen imetystä myös synnytyksen jälkeen, voit harkita tandemimetystä. Tandemimetykseksi kutsutaan tilannetta, jossa imetetään kahta lasta, usein toinen on vielä vauva ja toinen taapero tai jopa isompikin lapsi. Tämä voi helpottaa isomman lapsen sopeutumista uuteen sisarukseen ja luoda erityisen läheisen siteen heidän välilleen.

Imetyksen lopettaminen raskausaikana

Jos päätät lopettaa imettämisen raskausaikana, se kannattaa tehdä asteittain pikkuhiljaa. Tällöin sekä sinulla että rinnalla käyvällä lapsella on aikaa sopeutua muutokseen. Vähennä imetyskertoja vähitellen ja tarjoa lapselle lohtua ja läheisyyttä muilla tavoin, kuten sylittelemällä, halailemalla ja muilla teille sopivilla tavoilla.

Imetys raskausaikana voi olla haastavaa, mutta se on myös täysin mahdollista ja voi tuoda mukanaan jopa monia hyötyjä. Tärkeintä on kuunnella itseään sekä omaa kehoaan ja tehdä päätöksiä, jotka tukevat kaikkien osapuolten hyvinvointia. Tarvittaessa voit keskustella asiasta esimerkiksi imetysohjaajan, doulan, neuvolan terveydenhoitajan tai muun alan ammattilaisen kanssa. Muista, että jokainen raskaus- ja äitiysmatka on ainutlaatuinen, ja vain sinä tiedät parhaiten, mikä sopii juuri sinulle ja perheellesi.

Blogi kuva 1

Synnytystukihenkilöksi päätyminen ilman valmistautumista on kuin hyppäisi uimataidottomana mereen ilman pelastusrengasta

20.2.2025

Syntymä ja synnyttäminen ovat yksi elämän merkittävimmistä tapahtumista. Synnytys on hetki, jolloin synnyttäjän vatsasta syntyy vauva, uuden elämän alku. Samalla hetkellä hänen vanhempansa syntyvät vanhemmiksi, joko ensimmäistä kertaa tai uudelleen. Uuden elämän alku mullistaa aina koko perheen elämän. Tässä herkässä tilanteessa luotettavan tukihenkilön läsnäolo on äärimmäisen tärkeää suurimmalle osalle synnyttäjistä. Läsnäolo voi parhaimmillaan olla korvaamaton voimavara, mutta pahimmillaan se saattaa olla jopa raskain asia koko synnytyksessä. Jos tukihenkilö ei ole yhtään valmistautunut tehtäväänsä, parin yön nukkuminen kovassa keinutuolissa saattaa ottaa kovastikin voimille.

Perinteisesti kulttuurissamme synnytys on ollut naisten välinen tapahtuma. Kun synnytyksen hetki lähestyi, paikalle kutsuttiin kylän viisas nainen, joka oli itse myös synnyttänyt aiemmin. Myös sukulaisia ja lapsenpäästäjiä saattoi olla paikalla, mutta miehet odottivat tiukasti muualla. Medikalisaation myötä synnytykset siirtyivät sairaaloihin, jolloin kätilöt ja lääkärit ottivat tilanteet hoitaakseen. Jenkkileffoista tutut, puoli-istuvassa asennossa kivusta huutavat synnyttäjät tulivat normiksi myös Suomalaisessa synnytyskulttuurissa. Siitä ollaan nyt onneksi jälleen palaamassa pikkuhiljaa kohti luonnonmukaisuutta ja synnytystä, johon ei puututa tarpeettomasti, edes sairaalassa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kumppanin läsnäolo voi vähentää synnyttäjän kokemaa stressiä ja kipua. Tämä ei ole kovinkaan yllättävää, sillä tärkeän ihmisen läsnäolo luonnollisesti saa ihmisessä aikaan mielihyvän sekä turvan tunteita. Emotionaalisen tuen lisäksi kumppani voi tarjota myös konkreettista tukea synnytyksen aikana. Tämä voi tarkoittaa muun muassa vessakäynneistä ja juomisesta muistuttamista, hierontaa, hengitystekniikoista muistuttamista tai kädestä pitämistä. Tukihenkilön voi olla kuitenkin vaikea suhtautua tärkeään ja rakkaaseen ihmiseen, joka kokee kipuja ja erilaisia kehollisia tuntemuksia, joita hän ei itse koe. Tukihenkilö voi tuntea itsensä avuttomaksi ja pelokkaaksikin kohdatessaan synnytyksen intensiivisyyden. Hyvällä valmistautumisella tukihenkilön on kuitenkin mahdollista opetella reagoimaan asioihin synnyttäjän toivomalla tavalla.

Yksi tärkeimmistä asioista synnytykseen valmistautumisessa on keskustelu synnyttäjän kanssa. Keskustelussa voi käydä läpi synnyttäjän toiveita synnytykseen liittyen sekä sitä, mitä hän toivoo tukihenkilöltään. Kuntien äitiysneuvolat ja synnytyssairaalat tarjoavat ainakin ensisynnyttäjille synnytysvalmennuksia. Valitettavasti niiden sisältö on monesti todella suppea ja koostuu lähinnä siitä tiedosta, että raskaus kestää yhdeksän kuukautta ja päättyy synnytykseen. Tämän kuitenkin useampi raskaana oleva jo tietää etukäteen. Onneksi nykyään on saatavilla myös kunnollisia, laajoja ja räätälöitäviä yksityisiä synnytysvalmennuksia. Monet yksityiset kätilöt sekä koulutetut ammattidoulat tarjoavat valmennuksia ja koulutuksia sekä etänä että paikan päällä useissa kunnissa.

Moni synnyttäjä ja vauvaa odottava perhe kaipaisi lisää tietoa ja tukea raskausaikaan sekä synnytyksen tueksi. Jotkut saattavat myös harkita ammattidoulan palkkaamista koko matkan ajaksi, mutta päätyvät joko siihen, että doula on liian kallis rahallinen panostus, eivätkä he halua vierasta henkilöä mukaansa synnytykseen. Doula ei kuitenkaan ole vieras henkilö enää synnytyksen alkaessa, toisin kuin salista, synnytyksestä ja työvuoron vaihtumisesta toiseen kiitävät kätilöt, sillä monesti me doulat tapaamme synnyttäjän ja hänen mahdollisen tukihenkilönsä jo raskausaikana useampaan kertaan. Me tutustumme synnyttäjän toiveisiin sekä tukihenkilön toiveisiin. Voimme käydä yhdessä läpi lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, joita on olemassa lähestulkoon sata erilaista. Hinta ei myöskään ole loppujen lopuksi kallis: me doulat päivystämme synnytystä ympäri vuorokauden usean viikon ajan ja tarjoamme jakamattoman tukemme yhteen elämän tärkeimmistä hetkistä. Olemme valmiina lähtemään koska tahansa pelastusrenkaaksi mukaan tyrskyihin tukemaan sekä synnyttäjää että hänen mahdollisesti uimataidotonta tukihenkilöään.

Ihanaa raskausaikaa ja turvallisia tyrskyjä just sulle!

Blogi kuva 2