Blogi

Miksi synnytykseen pitäisi valmistautua?

12.6.2025

Kun raskaus etenee ja vauvan saapuminen lähestyy, monen huomio alkaa kääntyä tulevaan vauvaan. Onko vaatteita tarpeeksi? Missä vauva nukkuu? Miten vauvan ruokinta sujuu? Onko sairaalakassi pakattu ja turvakaukalo asennettu? Synnytys saatetaan nähdä vain pakollisena tapahtumana, joka on suoritettava ennen kuin elämä vauvan kanssa alkaa.

Oikeasti synnytys on kuitenkin paljon enemmän kuin vain hetki tai tapahtuma. Se on voimakas kehollinen ja henkinen tapahtuma ja sillä on vaikutusta paitsi fyysiseen hyvinvointiin, myös siihen, millaisena uuden elämän alku koetaan.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa valmistautua. Jollekin se voi olla synnytysvalmennus, toiselle doulatapaamiset, affirmaatiot tai vaikka joogaharjoitukset. Joku kirjoittaa synnytyssuunnitelman, toinen käy läpi aiempia kokemuksiaan. Olennaista on, että kuuntelet itseäsi ja löydät sen, mikä sinulle on tärkeää.

Valmistautuminen tuo turvaa

Synnytys on aina jollain tapaa ennalta-arvaamaton. Siksi voi tuntua turhalta valmistautua. “Ei sitä voi kuitenkaan suunnitella”. Se on totta, kaikkea ei voi ennakoida. Valmistautuminen ei kuitenkaan tarkoita käsikirjoitusta. Se tarkoittaa sitä, että rakennat omaa sisäistä turvaasi ja keinoja kohdata tilanteet, jotka eivät ole täysin hallinnassasi.

Kun tiedät mitä toivot, mitä tarvitset ja miten voit itse vaikuttaa omaan kokemukseesi, olet enemmän mukana synnytyksessäsi, etkä vain tapahtumien vietävänä.

Miksi valmistautua?

Synnytys on usein yksi elämän voimakkaimmista kokemuksista. Se voi vahvistaa, eheyttää tai jättää jälkiä. Valmistautuminen lisää mahdollisuutta siihen, että kokemus on myönteinen riippumatta siitä, miten se etenee. Moni pelkää synnytystä juuri siksi, että se tuntuu vieraalta tai pelottavalta. Kun opit ymmärtämään kehon toimintaa, synnytyksen kulkua ja omia oikeuksiasi, pelko voi muuttua uteliaisuudeksi ja luottamukseksi.

Valmistautuminen ei ole vain odottajan asia. Myös tukihenkilö hyötyy, kun hän tietää, miten voi tukea: sanoin, teoin, läsnäololla. Valmistautuminen yhdessä voi vahvistaa yhteyttä ja lisätä turvallisuuden tunnetta molemmille.

Miksi henkinen valmistautuminen synnytykseen on yhtä tärkeää kuin fyysinen?

Synnytys ei tapahdu vain kohdussa, se tapahtuu myös mielessä. Se, mitä odottaja ajattelee synnytyksestä, tunteeko hän olonsa turvalliseksi, jännittyneeksi, pelokkaaksi vai luottavaiseksi, vaikuttaa syvästi siihen, miten keho toimii synnytyksen aikana. Hormonitoiminta, kipukokemus ja synnytyksen kulku voivat kaikki reagoida sisäiseen tunnetilaan. Pelko ja stressi voivat hidastaa synnytystä, kun taas turvallisuuden tunne, hyväksyntä ja rentous auttavat kehoa toimimaan luonnollisesti ja tehokkaasti.

Miltä henkinen valmistautuminen voi näyttää?

Henkinen valmistautuminen ei tarkoita sitä, että synnytystä pitäisi "hallita" tai että kaikesta pitäisi ottaa selvää. Kyse on siitä, että tutustuu itseensä, tunteisiinsa ja siihen, mitä juuri sinä tarvitset synnytyksessä.

Tässä muutamia lempeitä ja toimivia tapoja valmistautua:

  • Meditaatio ja hengitysharjoitukset - Hiljentyminen oman kehon äärelle auttaa rauhoittamaan hermostoa ja rakentamaan yhteyttä itseensä. Jo muutama minuutti hengityksen seuraamista päivittäin voi lisätä läsnäoloa ja hallinnan tunnetta synnytyksen hetkellä.
  • Doulatapaamiset ja keskustelut - Doulan kanssa käytävät keskustelut voivat selkeyttää toiveita, pelkoja ja kysymyksiä. Moni odottaja on sanonut, että doulatapaamiset auttoivat heitä "jäsentämään mielen myrskyjä", sanoittamaan toiveita ja löytämään rauhan omaan synnytyspolkuun.
  • Kehotietoisuusharjoitukset - Lempeä liike, kuten raskausajan jooga, tanssi tai yksinkertaiset kehotietoisuusharjoitukset auttavat tutustumaan muuttuvaan kehoon. Ne opettavat kuuntelemaan kehoa ja luottamaan sen viesteihin. Se on taito, josta on valtavasti hyötyä synnytyksessä.
  • Affirmaatiot ja synnytystoiveet - Positiiviset synnytysaffirmaatiot, kuten "luotan kehooni ja sen viisauteen", voivat vahvistaa luottamusta synnytykseen. Niitä voi halutessaan toistaa ääneen, kirjoittaa näkyviin synnytyssaliin tai kuunnella äänitteinä. Ne muistuttavat lempeästi luottamuksesta kehoon. Synnytystoiveiden miettiminen ja tekeminen voi selkeyttää sitä, mikä on sinulle tärkeää, ja antaa varmuutta siihen, että olet valmistautunut.
Ei ole oikeaa tai väärää tapaa valmistautua

Jokainen synnytys ja jokainen odottaja on yksilöllinen. Henkinen valmistautuminen ei tarkoita sitä, että kaikki menee varmasti juuri suunnitellusti, mutta se voi auttaa sinua pysymään rauhallisena ja tekemään päätöksiä synnytyksen hetkellä itsellesi sopivalla tavalla. Se voi vahvistaa tunnetta siitä, että olet synnytyksesi keskiössä, etkä sen sivustakatsoja.

Lempeästi kohti omaa synnytystä

Kun valmistautuu synnytykseen kokonaisvaltaisesti, sekä fyysisesti että henkisesti, voi matka olla enemmän kuin vain määränpää. Se voi olla syvä kasvun, voimaantumisen ja itsensä löytämisen kokemus.

Synnytykseen ei tarvitse valmistautua yksin. Jos kaipaat tukea, olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssani. Kuljen rinnallasi, juuri sinun näköistäsi polkua tukien. ❤

Blogi kuva 4

Seksi ja synnytys – vain syy ja seuraus, vai sittenkin jotain enemmän?

7.4.2025

"Mainos - Tuotteet saatu yritykseltä Salapalatsi.fi"

Seksi ja synnytys saattavat äkkiseltään tuntua kahdelta täysin toisistaan eriävältä asialta, mutta todellisuudessa niillä on paljon yhteistä. Molemmat ovat luonnollisia kehon toimintoja, joihin liittyy hormonien, hermoston ja lihasten yhteistyötä. Lisäksi molemmissa on hyötyä rentoutumisesta, oikeanlaisesta mielentilasta ja jopa samankaltaisista apuvälineistä – kuten vibraattoreista.

Rakkaushormoni oksitosiini

Sekä seksin että synnytyksen aikana keho erittää oksitosiinia, joka tunnetaan myös niin sanottuna rakkaushormonina. Se on avainasemassa sekä orgasmin että supistusten aikaansaamisessa ja voimistamisessa. Rentoutuminen on toinen tärkeä tekijä, joka yhdistää näitä kokemuksia. Synnytys etenee yleensä sujuvammin, kun keho ja mieli ovat rentoutuneet. Tämä sama periaate pätee myös seksiin, jolloin stressi ja jännitys voivat estää nautinnon ja orgasmin saavuttamisen. Rentoutumisen tukemisessa molempina hetkinä voivat olla avuksi muun muassa kosketus, hieronta, hengitystekniikat ja jopa seksuaaliset apuvälineet.

Seksilelu synnytykseen?

Vaikka vibraattoreita pidetään yleensä vain seksileluina, ne voivat olla hyödyllisiä myös synnytyksessä. Vibraatio voi auttaa rentouttamaan lihaksia, lievittämään kipua ja jopa edistämään oksitosiinin tuotantoa. Monet synnyttäjät kokevat, että kevyt värinästimulaatio alaselän tai reisien alueella auttaa vähentämään synnytyskipuja. Joissain tapauksissa klitoriksen tai nännien stimulointi vibraattorilla voi nopeuttaa synnytystä, sillä se monesti voimistaa luonnollisia supistuksia. Lisäksi, jos synnytyksen aikana haluaa tuntea itsensä rentoutuneeksi ja kontrollissa olevaksi, tutun ja turvallisen vibraattorin käyttö voi tarjota mukavuutta ja helpottaa synnytyksessä tulevia voimakkaita tuntemuksia. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos synnyttäjällä on vaikka aiempia traumaattisia kokemuksia tai pelkoa synnytyksestä.

Yhteistyössä Salapalatsi ja Doula Marianna

Minulla oli kunnia saada osaksi doulauskassini kivunlievitysvalikoimaa kaksi vedenkestävää vibraattoria. Satisfyer Dew Drop on kaunis, valkoinen ja pisaranmuotoinen vibraattori, joka ei ensisilmäyksellä edes näytä vibraattorilta. Pinta on miellyttävän tuntuinen ja sitä on muotoilunsa vuoksi kätevä käyttää mihin tahansa kehon kohtaan, myös suihkussa tai ammeessa. Toisena vibraattorina minulla on hiukan isompi, Pretty Loven Wand -hieromasauva, jolla saa hieman tehokkaampaa värinää ja siinä on myös enemmän erilaisia värinävaihtoehtoja. Wand on täysin vedenpitävä, joten sitäkin voi käyttää myös vedessä.

Mikäli synnyttää sairaalassa ja haluaa käyttää vibraattoria synnytyksen aikana intiimialueillaan, voi kätilöä ja muuta mahdollista henkilökuntaa pyytää poistumaan synnytyssalista hetkeksi. Mikäli asiakkaani haluaa käyttää doulalaukustani löytyviä vibraattoreita, laitan niihin aina kondomin päälle hygieniasyistä. Pesen ja desinfioin ne myös aina tietenkin huolellisesti käytön jälkeen, joten ne ovat aina uutta vastaavassa kunnossa.

Koko kehon tapahtuma

Seksi ja synnytys eivät ole vain fyysisiä tapahtumia, vaan myös emotionaalisia ja psykologisia kokemuksia. Niihin liittyy vahvasti nautinto, rentoutuminen ja yhteys omaan kehoon. Kun synnytystä lähestytään samankaltaisella hyväksyvällä ja nautinnollisella asenteella kuin seksiä, se voi vähentää pelkoa ja kipua tehden kokemuksesta positiivisemman. Vibraattorin käyttö synnytyksessä voi olla osa tätä voimaannuttavaa lähestymistapaa. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja tehdä juuri ne valinnat, jotka tuntuvat itselle hyvältä ja tukevat rentoutumista sekä synnytyksen kulkua.

On aika murtaa tabuja ja ymmärtää, että seksuaalisuus ja synnytys eivät ole toistensa vastakohtia – vaan osa samaa elämän ihmeellistä jatkumoa.

Blogi kuva 1

Äitiyden ihmeelliset vaiheet: imetys raskausaikana

4.3.2025

Raskaudenaikainen imetys on aihe, joka herättää monesti kiivasta keskustelua ja nostaa pintaan paljon kysymyksiä ja tunteita. Monet äidit saattavat löytää itsensä tilanteesta, jossa he odottavat uutta lasta vielä imettäessään edellistä. Tämä tuo mukanaan uuden elämäntilanteen, johon liittyy sekä paljon mahdollisuuksia että haasteita. Juuri sen vuoksi halusin nostaa tämän aiheen blogiini. Annan myös joitain vinkkejä, joilla voit helpottaa tätä ainutlaatuista ja uutta elämänvaihetta.

Imetyksen jatkaminen raskausaikana

Raskaudenaikainen imettäminen on täysin mahdollista, ja se voi osaltaan jopa parantaa tulevaa sisarussuhdetta, sillä rinnalla oleva lapsi tuntee myös vatsassa olevan vauvan liikkeet ja potkut. Hän saa myös lähietäisyydeltä seurata vatsan kasvua. Imetyksen jatkaminen raskausaikana vaatii odottavalta äidiltä erityistä huomiota omaan hyvinvointiinsa. Mikäli äidillä esiintyy voimakasta pahoinvointia, kovaa väsymystä tai muita voimakkaita raskausoireita, imetyksen jatkamisen vaikutuksia kannattaa miettiä. Äidin on tärkeä kuunnella myös omaa kehoaan ja sen tarpeita.

Raskausaikana ravinnon ja nesteen saanti on erityisen tärkeää. Kun imettää samaan aikaan, keho tarvitsee vielä normaalia enemmän nestettä ja energiaa. Muista huolehtia riittävän monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä veden juonnista. Vaikka saattaa tuntua, että raskausaikana moni ruoka on kielletty, oikeasti suurin osa on kuitenkin sallittu. Jos et esimerkiksi pahoinvoinnin vuoksi pysty muutamiin viikkoihin syömään monipuolisesti tai terveellisesti, älä moiti itseäsi siitä, vaan syöt mitä pystyt ja mietit ruokavaliota tarkemmin, sitten kun olosi on parempi.

Raskausajan imetyksen haasteet

Synnyttäjä ja synnyttäjän keho käyvät raskausaikana läpi suuria muutoksia sekä henkisesti, fyysisesti että hormonitasolla. Imettäminen voi tuntua fyysisesti raskaalta ja rinnat voivat tuntua aroilta, mikä voi tehdä imettämisestä epämukavaa. Kannattaa kokeilla erilaisia imetysasentoja, jotta löydätte juuri teille sopivimmat asennot kasvavan vatsankin kanssa.

Imetys raskausaikana voi herättää monenlaisia tunteita. Saatat kokea stressiä siitä, että joudut mahdollisesti lopettamaan imetyksen jossain vaiheessa raskautta. Sinua voi myös mietityttää se, että miten pystyt tulevaisuudessa jakamaan aikasi ja huomiosi tasapuolisesti lasten kesken. Kannattaa ottaa nämäkin tunteet puheeksi kumppanisi, ystäväsi, doulasi tai vaikka neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Tandemimetys

Mikäli päätät jatkaa vanhemman lapsen imetystä myös synnytyksen jälkeen, voit harkita tandemimetystä. Tandemimetykseksi kutsutaan tilannetta, jossa imetetään kahta lasta, usein toinen on vielä vauva ja toinen taapero tai jopa isompikin lapsi. Tämä voi helpottaa isomman lapsen sopeutumista uuteen sisarukseen ja luoda erityisen läheisen siteen heidän välilleen.

Imetyksen lopettaminen raskausaikana

Jos päätät lopettaa imettämisen raskausaikana, se kannattaa tehdä asteittain pikkuhiljaa. Tällöin sekä sinulla että rinnalla käyvällä lapsella on aikaa sopeutua muutokseen. Vähennä imetyskertoja vähitellen ja tarjoa lapselle lohtua ja läheisyyttä muilla tavoin, kuten sylittelemällä, halailemalla ja muilla teille sopivilla tavoilla.

Imetys raskausaikana voi olla haastavaa, mutta se on myös täysin mahdollista ja voi tuoda mukanaan jopa monia hyötyjä. Tärkeintä on kuunnella itseään sekä omaa kehoaan ja tehdä päätöksiä, jotka tukevat kaikkien osapuolten hyvinvointia. Tarvittaessa voit keskustella asiasta esimerkiksi imetysohjaajan, doulan, neuvolan terveydenhoitajan tai muun alan ammattilaisen kanssa. Muista, että jokainen raskaus- ja äitiysmatka on ainutlaatuinen, ja vain sinä tiedät parhaiten, mikä sopii juuri sinulle ja perheellesi.

Blogi kuva 1

Synnytystukihenkilöksi päätyminen ilman valmistautumista on kuin hyppäisi uimataidottomana mereen ilman pelastusrengasta

20.2.2025

Syntymä ja synnyttäminen ovat yksi elämän merkittävimmistä tapahtumista. Synnytys on hetki, jolloin synnyttäjän vatsasta syntyy vauva, uuden elämän alku. Samalla hetkellä hänen vanhempansa syntyvät vanhemmiksi, joko ensimmäistä kertaa tai uudelleen. Uuden elämän alku mullistaa aina koko perheen elämän. Tässä herkässä tilanteessa luotettavan tukihenkilön läsnäolo on äärimmäisen tärkeää suurimmalle osalle synnyttäjistä. Läsnäolo voi parhaimmillaan olla korvaamaton voimavara, mutta pahimmillaan se saattaa olla jopa raskain asia koko synnytyksessä. Jos tukihenkilö ei ole yhtään valmistautunut tehtäväänsä, parin yön nukkuminen kovassa keinutuolissa saattaa ottaa kovastikin voimille.

Perinteisesti kulttuurissamme synnytys on ollut naisten välinen tapahtuma. Kun synnytyksen hetki lähestyi, paikalle kutsuttiin kylän viisas nainen, joka oli itse myös synnyttänyt aiemmin. Myös sukulaisia ja lapsenpäästäjiä saattoi olla paikalla, mutta miehet odottivat tiukasti muualla. Medikalisaation myötä synnytykset siirtyivät sairaaloihin, jolloin kätilöt ja lääkärit ottivat tilanteet hoitaakseen. Jenkkileffoista tutut, puoli-istuvassa asennossa kivusta huutavat synnyttäjät tulivat normiksi myös Suomalaisessa synnytyskulttuurissa. Siitä ollaan nyt onneksi jälleen palaamassa pikkuhiljaa kohti luonnonmukaisuutta ja synnytystä, johon ei puututa tarpeettomasti, edes sairaalassa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kumppanin läsnäolo voi vähentää synnyttäjän kokemaa stressiä ja kipua. Tämä ei ole kovinkaan yllättävää, sillä tärkeän ihmisen läsnäolo luonnollisesti saa ihmisessä aikaan mielihyvän sekä turvan tunteita. Emotionaalisen tuen lisäksi kumppani voi tarjota myös konkreettista tukea synnytyksen aikana. Tämä voi tarkoittaa muun muassa vessakäynneistä ja juomisesta muistuttamista, hierontaa, hengitystekniikoista muistuttamista tai kädestä pitämistä. Tukihenkilön voi olla kuitenkin vaikea suhtautua tärkeään ja rakkaaseen ihmiseen, joka kokee kipuja ja erilaisia kehollisia tuntemuksia, joita hän ei itse koe. Tukihenkilö voi tuntea itsensä avuttomaksi ja pelokkaaksikin kohdatessaan synnytyksen intensiivisyyden. Hyvällä valmistautumisella tukihenkilön on kuitenkin mahdollista opetella reagoimaan asioihin synnyttäjän toivomalla tavalla.

Yksi tärkeimmistä asioista synnytykseen valmistautumisessa on keskustelu synnyttäjän kanssa. Keskustelussa voi käydä läpi synnyttäjän toiveita synnytykseen liittyen sekä sitä, mitä hän toivoo tukihenkilöltään. Kuntien äitiysneuvolat ja synnytyssairaalat tarjoavat ainakin ensisynnyttäjille synnytysvalmennuksia. Valitettavasti niiden sisältö on monesti todella suppea ja koostuu lähinnä siitä tiedosta, että raskaus kestää yhdeksän kuukautta ja päättyy synnytykseen. Tämän kuitenkin useampi raskaana oleva jo tietää etukäteen. Onneksi nykyään on saatavilla myös kunnollisia, laajoja ja räätälöitäviä yksityisiä synnytysvalmennuksia. Monet yksityiset kätilöt sekä koulutetut ammattidoulat tarjoavat valmennuksia ja koulutuksia sekä etänä että paikan päällä useissa kunnissa.

Moni synnyttäjä ja vauvaa odottava perhe kaipaisi lisää tietoa ja tukea raskausaikaan sekä synnytyksen tueksi. Jotkut saattavat myös harkita ammattidoulan palkkaamista koko matkan ajaksi, mutta päätyvät joko siihen, että doula on liian kallis rahallinen panostus, eivätkä he halua vierasta henkilöä mukaansa synnytykseen. Doula ei kuitenkaan ole vieras henkilö enää synnytyksen alkaessa, toisin kuin salista, synnytyksestä ja työvuoron vaihtumisesta toiseen kiitävät kätilöt, sillä monesti me doulat tapaamme synnyttäjän ja hänen mahdollisen tukihenkilönsä jo raskausaikana useampaan kertaan. Me tutustumme synnyttäjän toiveisiin sekä tukihenkilön toiveisiin. Voimme käydä yhdessä läpi lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, joita on olemassa lähestulkoon sata erilaista. Hinta ei myöskään ole loppujen lopuksi kallis: me doulat päivystämme synnytystä ympäri vuorokauden usean viikon ajan ja tarjoamme jakamattoman tukemme yhteen elämän tärkeimmistä hetkistä. Olemme valmiina lähtemään koska tahansa pelastusrenkaaksi mukaan tyrskyihin tukemaan sekä synnyttäjää että hänen mahdollisesti uimataidotonta tukihenkilöään.

Ihanaa raskausaikaa ja turvallisia tyrskyjä just sulle!

Blogi kuva 2