Kun raskaus etenee ja vauvan saapuminen lähestyy, monen huomio alkaa kääntyä tulevaan vauvaan. Onko vaatteita tarpeeksi? Missä vauva nukkuu? Miten vauvan ruokinta sujuu? Onko sairaalakassi pakattu ja turvakaukalo asennettu? Synnytys saatetaan nähdä vain pakollisena tapahtumana, joka on suoritettava ennen kuin elämä vauvan kanssa alkaa.
Oikeasti synnytys on kuitenkin paljon enemmän kuin vain hetki tai tapahtuma. Se on voimakas kehollinen ja henkinen tapahtuma ja sillä on vaikutusta paitsi fyysiseen hyvinvointiin, myös siihen, millaisena uuden elämän alku koetaan.
Ei ole yhtä oikeaa tapaa valmistautua. Jollekin se voi olla synnytysvalmennus, toiselle doulatapaamiset, affirmaatiot tai vaikka joogaharjoitukset. Joku kirjoittaa synnytyssuunnitelman, toinen käy läpi aiempia kokemuksiaan. Olennaista on, että kuuntelet itseäsi ja löydät sen, mikä sinulle on tärkeää.
Valmistautuminen tuo turvaa
Synnytys on aina jollain tapaa ennalta-arvaamaton. Siksi voi tuntua turhalta valmistautua. “Ei sitä voi kuitenkaan suunnitella”. Se on totta, kaikkea ei voi ennakoida. Valmistautuminen ei kuitenkaan tarkoita käsikirjoitusta. Se tarkoittaa sitä, että rakennat omaa sisäistä turvaasi ja keinoja kohdata tilanteet, jotka eivät ole täysin hallinnassasi.
Kun tiedät mitä toivot, mitä tarvitset ja miten voit itse vaikuttaa omaan kokemukseesi, olet enemmän mukana synnytyksessäsi, etkä vain tapahtumien vietävänä.
Miksi valmistautua?
Synnytys on usein yksi elämän voimakkaimmista kokemuksista. Se voi vahvistaa, eheyttää tai jättää jälkiä. Valmistautuminen lisää mahdollisuutta siihen, että kokemus on myönteinen riippumatta siitä, miten se etenee. Moni pelkää synnytystä juuri siksi, että se tuntuu vieraalta tai pelottavalta. Kun opit ymmärtämään kehon toimintaa, synnytyksen kulkua ja omia oikeuksiasi, pelko voi muuttua uteliaisuudeksi ja luottamukseksi.
Valmistautuminen ei ole vain odottajan asia. Myös tukihenkilö hyötyy, kun hän tietää, miten voi tukea: sanoin, teoin, läsnäololla. Valmistautuminen yhdessä voi vahvistaa yhteyttä ja lisätä turvallisuuden tunnetta molemmille.
Miksi henkinen valmistautuminen synnytykseen on yhtä tärkeää kuin fyysinen?
Synnytys ei tapahdu vain kohdussa, se tapahtuu myös mielessä. Se, mitä odottaja ajattelee synnytyksestä, tunteeko hän olonsa turvalliseksi, jännittyneeksi, pelokkaaksi vai luottavaiseksi, vaikuttaa syvästi siihen, miten keho toimii synnytyksen aikana. Hormonitoiminta, kipukokemus ja synnytyksen kulku voivat kaikki reagoida sisäiseen tunnetilaan. Pelko ja stressi voivat hidastaa synnytystä, kun taas turvallisuuden tunne, hyväksyntä ja rentous auttavat kehoa toimimaan luonnollisesti ja tehokkaasti.
Miltä henkinen valmistautuminen voi näyttää?
Henkinen valmistautuminen ei tarkoita sitä, että synnytystä pitäisi "hallita" tai että kaikesta pitäisi ottaa selvää. Kyse on siitä, että tutustuu itseensä, tunteisiinsa ja siihen, mitä juuri sinä tarvitset synnytyksessä.
Tässä muutamia lempeitä ja toimivia tapoja valmistautua:
- Meditaatio ja hengitysharjoitukset - Hiljentyminen oman kehon äärelle auttaa rauhoittamaan hermostoa ja rakentamaan yhteyttä itseensä. Jo muutama minuutti hengityksen seuraamista päivittäin voi lisätä läsnäoloa ja hallinnan tunnetta synnytyksen hetkellä.
- Doulatapaamiset ja keskustelut - Doulan kanssa käytävät keskustelut voivat selkeyttää toiveita, pelkoja ja kysymyksiä. Moni odottaja on sanonut, että doulatapaamiset auttoivat heitä "jäsentämään mielen myrskyjä", sanoittamaan toiveita ja löytämään rauhan omaan synnytyspolkuun.
- Kehotietoisuusharjoitukset - Lempeä liike, kuten raskausajan jooga, tanssi tai yksinkertaiset kehotietoisuusharjoitukset auttavat tutustumaan muuttuvaan kehoon. Ne opettavat kuuntelemaan kehoa ja luottamaan sen viesteihin. Se on taito, josta on valtavasti hyötyä synnytyksessä.
- Affirmaatiot ja synnytystoiveet - Positiiviset synnytysaffirmaatiot, kuten "luotan kehooni ja sen viisauteen", voivat vahvistaa luottamusta synnytykseen. Niitä voi halutessaan toistaa ääneen, kirjoittaa näkyviin synnytyssaliin tai kuunnella äänitteinä. Ne muistuttavat lempeästi luottamuksesta kehoon. Synnytystoiveiden miettiminen ja tekeminen voi selkeyttää sitä, mikä on sinulle tärkeää, ja antaa varmuutta siihen, että olet valmistautunut.
Ei ole oikeaa tai väärää tapaa valmistautua
Jokainen synnytys ja jokainen odottaja on yksilöllinen. Henkinen valmistautuminen ei tarkoita sitä, että kaikki menee varmasti juuri suunnitellusti, mutta se voi auttaa sinua pysymään rauhallisena ja tekemään päätöksiä synnytyksen hetkellä itsellesi sopivalla tavalla. Se voi vahvistaa tunnetta siitä, että olet synnytyksesi keskiössä, etkä sen sivustakatsoja.
Lempeästi kohti omaa synnytystä
Kun valmistautuu synnytykseen kokonaisvaltaisesti, sekä fyysisesti että henkisesti, voi matka olla enemmän kuin vain määränpää. Se voi olla syvä kasvun, voimaantumisen ja itsensä löytämisen kokemus.
Synnytykseen ei tarvitse valmistautua yksin. Jos kaipaat tukea, olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssani. Kuljen rinnallasi, juuri sinun näköistäsi polkua tukien. ❤